torsdag 24 juli 2014

Bidragen till uppdrag 4: det eleganta livet

God morgon!

Således; det eleganta livet.


Cattis: "And I like large parties. They’re so intimate. At small parties there isn’t any privacy.”


Therése: Fallfärdig elegans


Gustav


Madeleine


Hannes: Det älveganta livet

4 kommentarer:

  1. Nä, här måste kommenteras nu. Det här var mitt favorituppdrag hittills! (Den här veckans är det inte, kanske att vi får bli lite snällare igen…. :-/) Åter till det eleganta livet, jag tycker att resultatet blev strålande denna vecka!

    Cattis: Ett favoritcitat - det första jag tänkte när jag såg bilden, innan jag såg texten, var the Great Gatsby!
    Dubbelexponeringen är klockren i detta fall, det bidrar starkt till bilden. Det skapar liv och rörelse och det är lätt att förknippa med festens varande, betraktaren hamnar genast i ett berusat tillstånd. Jag gillar färgbilder (säger hon som också levererar svartvitt) och tror att det skulle kunna fotas snyggt även med färg - i så fall är bakgrund extra viktigt. Är nyfiken på hur färgkopian ser ut….

    Thérese: Vackert ljus som skapar en väldig mysig stämning åt bilden, jag längtar till platsen. Helt rätt att se huset lite bakom träden, att det liksom framträder när man närmar sig huset. Återigen, vackert!

    Gustav: *fniss*, underbart! Det här är humor. Bilden är snygg och ren, vilket jag tänker får fram humorn.
    Blicken landar först på den däckade personen och förs upp till skylten (dte är då jag börjar skratta) och fastnar där för att skylten nästan lyser i kontrats till gråskalan och sedan börjar blicken vandra till bakgrunden och sammanhanget. Tror bilden är tagen tidigare (?), men passar in på temat, helt klart. Får man se en ny bild nästa vecka?

    Hannes: Tack för den söta titeln! Det som gör den här bilden är glittret i forsen och känslan av att följa med forsen i blicken hela vägen bort. Jag får nästan känslan av att forsen nästan rör sig uppåt igen. Vacker bild och ett enkelt sätt att tolka temat.

    SvaraRadera
  2. Den här veckan var det inte så många bidrag. Hoppas att ni inte blev avskräckta av veckans tema så att det blir än färre... Fina bilder alltihopa hur som helst. Tycker att det känns som om fotouppdragen ger något åt mitt fotande och att det är intressant med bildkritiken, både att ge och få. Ett bra sätt att tänka fotografi. Den här gången har jag dristat mig till att fundera lite över några tekniska detaljer i bilderna.

    Cattis:
    What a pic, old sport! Drinkar på pärlor är klart glammigare än att vaska champagne. Sedan vet jag inte förstås om Kleopatra hade tillgång till blåbär… Tycker om din tolkning av temat och genomförandet är snyggt, såväl arrangemanget som fotografiet. Grubblar lite över bakgrunden; är det en festdeltagare man ser i bokehn och är det ljusa partiet dörren till stora salen där dansen pågår för fullt? På ett sätt kanske fest och glamour är mer förknippat med färg och flärd, men i och med din association till 20-talet tycker jag den lätta sepian fungerar.

    Therése:
    Vissa åldras helt klart med värdighet. Fint kvällsljus och inramning av lövverket som lyser i kanterna. Motljus kan ju vara lite knepigt att fånga, särskilt om man dessutom har stora mörka partier i bilden. Möjligen skulle himlen ha blivit mer framträdande om du hade tagit ett steg fram och haft lite mindre grönska i förgrunden. Var bara en tanke, men samtidigt skulle jag nog inte vilja vara utan de diagonala solstrimmorna på marken. Känns som om naturen håller på att ta huset tillbaka.

    Gustav:
    Tycker om ironin i bilden. Såväl skylten i förhållande till personen på bilden samt bilden i förhållande till temat. Egentligen kanske jag inte ska spekulera i den saken, men det hela känns lite för bra för att vara sant att personen skulle ha däckat precis där. Det gör dock inte så mycket, för det är smart oavsett. Tyckte länge om korta skärpedjup och överutnyttjade det, kanske för att det är enklare att städa bildytan så, men har allteftersom börjat lära mig att fota med fler detaljer i bakgrunden. (Tips av typen ‘släng in nåt skit i förgrunden’ fastnade.) Detta är ett exempel på en bild där det verkligen passar med mycket skärpa. Blicken vandrar från personen och skylten och sedan vidare ut i skärgården och där finner jag den tredje ironin i att det faktiskt är en elegant plats, men med ett skräp som liksom förstör lite. Man undrar ju lite vad det blev av vår berusade vän, kom han i land eller omhändertagen av hamnmyndigheten?

    Madeleine:
    Även den här bilden upplever jag som lätt ironisk. Kontrasten mellan den festklädda personen och strykjärnet. Väldigt fint att du fick solen precis på skons tåspets. Tycker om arrangemanget som helhet och genomförandet, men min blick vandrar lite mellan personen och filten på sängen. Kanske hade valt någonting med mindre struktur i förgrunden.

    SvaraRadera
  3. Vilka eleganta bilder som lades upp denna vecka! Spännande med ett tema som inte direkt kan associeras med något fototekniskt. (Även om jag personligen tyckte det var jättesvårt att få till de där storslagna bildidéerna som dök upp under veckan.)

    Therése: Härlig och varm. Fångar sommaren och det eleganta med denna årstid. Jag vill bara lägga mig på en filt i det där gräset (och då är jag gräsallergiker). Hur hade bilden sett ut om du beskurit bort himlen och huset inte blivit så centrerat?

    Gustav: Jag skrattade till när jag såg denna bild. Arrangerad eller utsedd till den bästa platsen att lägga sig själv på? Jag uppskattar valet av skärpedjup, det ger bilden en större mening än "titta vad finurlig någon varit".

    Madeleine: Här wowade jag! Kompositionen får mig att direkt associera till den förtryckta/ledsna/ensamma (?) hemmafrun. Jag ser framför mig hur hemmafrun passade på att försöka drömma bort sig till lite elegans medan maken är på jobbet genom att ställa strykjärnet åt sidan och ta fram cocktailstassen. Mycket fint med ljuset på skon. Hur hade bilden tett sig om den tänkta spegeln funnits med någonstans?

    Hannes: Finurlig tvist på temat. En mycket mysig bild. Vacker och elegant. Vill gå in och ta ett svalkande och avslappnande (?) dopp. Var du inte rädd för att det skulle komma vatten på kameran? Modigt. Har du beskurit den i efterbehandlingen? Hur skulle det se ut om det var ett mer avlångt format?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren! Jag låg på mage på en klippa lite får man offra... ;-)

      Radera